Darius Hulea – un debut strălucit la Galeria Arcade 24 din Bistrița!

 

DariusHULEA00Primul câștigător al premiului anual „Grigore Bradea” – tânărul sculptor Darius Hulea, în vârstă de 27 de ani din Alba Iulia – și-a vernisat ieri expoziția de debut, în prezența prof. univ Ioan Sbârciu și a prorectorului Radu Moraru de la Universitatea de Arte și Design din Cluj-Napoca. „Un debut strălucit”, cum l-a catalogat criticul Oliv Mircea.

Asociaţia culturală „Grigore Bradea”în parteneriat cu Uniunea Artiștilor Plastici din România, filiala Bistrița și Universitatea de Arte și Design „Ion Andreescu” din Cluj-Napoca a instituit anul trecut premiul „Grigore Bradea” – premiu constând într-o sumă de bani și în organizarea unei expoziții în spațiul select și generos al Galeriei Arcade 24.

Primul câștigător – Darius Hulea – și-a inaugurat la Bistrița prima expoziție personală, în prezența profesorilor universitari care i-au vegheat cariera: fostul senator și profesor universitar Ioan Sbârciu (care a coordonat teza de doctorat a lui Darius Hulea) și prorectorul Universității de Arte „Ion Andreescu” din Cluj-Napoca.

Darius Hulea a absolvit Universitatea de Artă şi Design din Cluj-Napoca, specializarea Sculptură, este membrul Uniunii Artiştilor Plastici din 2012, a beneficiat în 2010 de o bursă Erasmus, în Schrems (Austria) şi a participat cu lucrări în cadrul mai multor expoziţii de grup în Cluj-Napoca, Timişoara, Dej şi Alba Iulia.

DariusHULEA2

Este vorba despre un student eminent, încărcat de povești, bun-simț, forță, vigoare și talentat” a precizat Ioan Sbârciu, în deschiderea expoziției „Anonymous” care cuprinde 15 lucrări de mici sau mari dimensiuni – între care și un portret al sculptorului Grigore Bradea. 

Radu Moraru a subliniat și el preocuparea profesorilor de la universitatea de arte din Cluj de a-i face vizibili pe tinerii artiști, remarcând că expoziția lui Darius Hulea este una de anvergură care poate fi prezentată oriunde în lume.

DariusHULEA5Oliv Mircea a subliniat cu prilejul vernisajului desfășurat ieri seară că Darius Hulea este un sculptor excepțional pe care îl așteaptă „un drum lung și greu – presărat, sper, de celebritate și bani… Cred că este un debut excepțional” a mai spus criticul de artă Oliv Mircea, amintind că orice poveste presupune un soi de hiperbolizare, precum cea ilustrată în lucrările lui Darius Hulea, de o unitate stilistică impecabilă.

Ne-am dorit să readucem în amintirea bistriţenilor generozitatea cu care Bradea îşi ajuta elevii, studenţii şi prietenii, cunoscuţii şi necunoscuţii… Ne dorim ca numele şi amintirea lui să fie reintroduse în memoria colectivă a celor care l-au cunoscut, dar şi a celor care îl vor descoperi de acum înainteremarca Alexandru Bradea, preşedintele Asociaţiei culturale „Grigore Bradea”

În invitația concepută pentru expoziția Anonymous, Darius Hulea povestea că lucrările au fost conceputedin „plăcerea pentru desen și modul în care tușa creionului lăsat pe hârtie va contura toste elementele existente în jurul său.DariusHULEA4Desenul devine elementul liber de exprimare prin faptul că totul pornește de la nimic, de la vid, iar prin prima linie pusă pe întinderea albă a foii, un corp ia ființă, crește, se dezvoltă devenind un întreg.

Întotdeauna mi-a plăcut ideea de construcție și nu de deconstrucție.

Văzând forma subțire a unei bucăți de sârmă întregul desen bidimensional va deveni astfel tridimensional.

Am început să desenez tridimensional iar sârma de fier mi-a oferit această plăcere de a desena sub o nouă dimensiune imaginea societății.

Atitudinile oamenilor prin gesturile lor vor fi schițate prin calm și forță așa încât toată truda dată pe conturare unui singur fragment, gest, să pară o schițare rapidă a unor posibile lucrări monumentale dată de proporții, atmosferă și pregnanță vizuală…”

DariusHULEA6 DariusHULEA8DariusHULEA12